Sint Jansklooster

duitslandengelandAlgemene Informatie

In Sint Jansklooster stonden vroeger twee kloosters: het Clarissenklooster Clarenberg en het Sint Jansklooster. Het convent op de Sint Janskamp zoals het klooster officieel heette werd in 1399 door de blinde Johannes van Ommen gesticht. De ideeën en idealen van de Moderne Devotie, zoals die werden gepredikt door Geert Grote van Deventer, hadden hem zeer aangegrepen. Deze kerkelijke hervormingsbeweging streefde naar een geordend samenleven van vrouwen en mannen, die als leken niet gebonden waren aan kloosterbeloften maar die zich wel aan de regels van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid wilden houden. Omdat het toch verstandig was om zich aan te sluiten bij een organisatie voor soortgelijke gemeenschappen kozen Johannes en zijn medebroeders voor de “Derde orde van sint Franciscus”. Ca. 1405 werd door gelijkgestemde vrouwen het zusterconvent, het Clarissenklooster Clarenberg, gesticht. Het Sint Jansklooster werd in 1581 tijdens de Tachtigjarige Oorlog verwoest. stjansklooster

Vanwege de hervorming werd het niet weer opgebouwd. Het laatste restant van het mannenklooster brandde in 1835 tijdens de grote dorpsbrand af. In een weiland schuin tegenover de splitsing Kloosterweg-Monnikenweg zijn nog muurresten van het klooster te zien.Al eeuwen staat er een molen in Sint Jansklooster; de naam monnikenmolen duidt erop dat het convent van Sint Jan een molen bezat. De eerste steen van de huidige molen is in 1857 gelegd. De markante watertoren uit 1931 is al vanuit de verte zichtbaar. Op de steenzolder is een gedicht te lezen.

 

Monnikenmolen

Al eeuwen staat er een molen in Sint Jansklooster; de naam monnikenmolen duidt erop dat het convent van Sint Jan een molen bezat. De eerste steen van de huidige molen is in 1857 gelegd. De markante watertoren uit 1931 is al vanuit de verte zichtbaar. Op de steenzolder is een gedicht te lezen.

 

Natuurgebied ‘De Wieden’

Sint Jansklooster ligt in het schitterende natuurgebied ’De Wieden’, dichtbij het prachtige historische plaatsje Blokzijl en het pittoreske Giethoorn. Ook bevind zich in de buurt het aangelegen natuurgebied: ’ De Weerribben’. In Sint Jansklooster is er buiten het bloemencorso, nog volop meer te doen. Zo staat er een prachtige molen ter bezichtiging.

Ook bevindt zich er het bezoekerscentrum: ’De Wieden’ van de ’Vereniging Natuurmonumenten’. Vanaf de terrassen heb je prachtig uitzicht over de Beulakerwiede, het meer waar onder andere veel watersporters hun vertier vinden.