Reglementen Corso op de schop door ernstig dahliatekort

De corsogroepen in Sint Jansklooster krijgen gemiddeld slechts 60 procent van hun aangevraagde kleuren dahlia’s. Deze beroerde mededeling volgde zaterdagavond tijdens een spoedvergadering tussen de bloemencommissie, corsobouwers en het hoofdbestuur van de Christelijke Oranje Vereniging (C.O.V.).

Ieder jaar kunnen corsobouwers aangeven hoeveel bloemen ze willen bestellen, dit melden ze bij de bloemencommissie. De meeste groepen kweken zelf ook dahlia’s, maar dit is lang niet genoeg om een enorme dahliareus te vullen. Extra bloemen worden dan uit andere corsoplaatsen zoals Vollenhove, Zundert en Lichtenvoorde gehaald. Maar dit jaar ligt dat anders. Naar verwachting wordt er 80 procent van het totaal benodigde aantal verstrekt. Mimimaal 60 procent daarvan is volgens bestelling. De overige 20 procent wordt ook geleverd maar in een andere kleur. Eén ding is zeker: er ontbreekt vermoedelijk tussen de 15 en 30 procent aan bloemen om alle wagens volledig te kunnen beprikken.

‘Nog nooit meegemaakt’
Reden voor het tekort is het aantal dahlia’s per plant. De bloemen stonden er prachtig bij, maar door de kurkdroge grond geven de planten aanzienlijk minder bloemen. “Zo ernstig als dit jaar hebben we het in die 50 jaar durende geschiedenis nog nooit meegemaakt. We hebben wel eens een tekort gehad. Maar dan waren er andere corsoplekken die nog wel konden leveren. We hebben met alle corsoplekken in Nederland contact gehad, maar iedereen levert het maximale. Alle dahliavelden in Nederland worden kaalgeplukt om de schade zo beperkt mogelijk te houden”, legt Robert van Benthem uit namens de bloemencommissie.

Reglementen aangepast
Er moet minimaal 95 procent van de corsocreaties bestaan uit dahlia’s. Deze regel hanteerde de COV altijd richting de corsogroepen. Echter is het bestuur nu genoodzaakt om de reglementen aan te passen. “We kijken hoeveel bloemen er donderdag geleverd worden. Stel, je krijgt 70 procent van je bloemen binnen, dan hanteren we 30 procent als alternatief materiaal. Deze kale plekken kunnen opgevuld worden met boomschors, riet, groente of andere natuurlijke materialen. We rekenen erop dat onze corsobouwers zo creatief zijn, dat dit geen probleem vormt. Gelukkig hadden ze allemaal begrip voor de situatie, dat was heel fijn”, legt COV-voorzitter Hoege Heetebrij uit.

Bewonder het eindresultaat
Het Corso in Sint Jansklooster wordt gehouden op vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus. Vrijdag trekken de creaties om 14.00 en 20.30 uur door het centrum. Zaterdag wordt vanaf 12.00 uur het corsofestival gehouden. Naast de dahliareuzen, met bijbehorende figuratie, zijn er ook tientallen straattheateracts. Kijk voor meer info en tickets op www.corsoklooster.nl