Dahliareuzen in Sint Jansklooster toch te bezichtigen

Ondanks dat het Corso Sint Jansklooster niet doorgaat op de gebruikelijke manier, worden de dahliareuzen toch getoond aan het publiek. De creaties zullen voornamelijk in het buitengebied rond het 2500 inwoners tellende dorp tentoongesteld worden. Iedereen kan per fiets een route maken langs de creaties onder de noemer: ‘Route 21, waar bloemen tot leven komen’.

De gemeente Steenwijkerland wilde geen vergunning geven voor de jaarlijkse rondgangen door het dorp. Ook het jaarlijkse evenement waarbij de wagens op zaterdag tentoongesteld worden in het dorp, kon geen toestemming vanuit Steenwijk krijgen. “Wanneer de dahliareuzen in het dorp zelf worden gezet, dan moet je vaste zit- en staanplaatsen maken en dat kan natuurlijk niet met elf verschillende creaties. Die kun je niet allemaal vanaf een vast punt bekijken,’ stelt Hoege Heetebrij, voorzitter van de organiserende Christelijke Oranje Vereniging. “Ook konden we er geen doorstroom evenement van maken, omdat je dan in onze situatie, ophoping van mensen krijgt.”

De bouwers namen begin juni gezamenlijk het risico dat het bloemencorso eventueel niet door mocht gaan, door toen toch te beginnen met de bouw van hun wagens. Samen met de organisatie is er nu besloten om de wagens dus rondom Sint Jansklooster ten toon te stellen op vrijdag 20 augustus en zaterdag 21 augustus.

Toeschouwers die de wagens willen zien kunnen middels een fietstocht van een kleine 16 km een rondgang langs de wagens maken. Ook zullen er verschillende groepen een mozaïek of dahliaschilderij maken zodat er volop bloemrijke kunstwerken te zien zijn.

De creaties worden ook gejureerd, zodat er wel sprake is van een competitie-element. Figuratie en muziek zullen dan ook toegevoegd worden aan de wagens op de volgende tijdstippen: vrijdag van 14.00 uur tot 16.00 uur en van 20.30 uur tot 22.30 uur. En op zaterdag van 12.00 uur tot 15.00 uur.

“Fietsers die de wagens willen zien, hoeven geen kaartjes te kopen en hoeven zich ook niet aan te melden. Je kan overal rond het dorp beginnen”, vult Aline Mooiweer van Corso Commissie aan. “De route wijst zichzelf’. Jong en oud is 20 en 21 augustus van harte welkom in Sint Jansklooster.