Corsogroepen Sint Jansklooster krijgen schadevergoeding

Ondanks dat er in 2020 door de Corona pandemie geen bloemencorso’s waren in Nederland verbouwden de corsogroepen in Sint Jansklooster wel hun dahliaknollen. Normaal gesproken werd er dan in de voorgaande jaren, in de maanden augustus en september, onder regie van de Kloosterse bloemencommissie wekelijks geplukt voor verschillende corso’s in het hele land. In 2020 werden er echter geen dahlia’s verhandeld en dat was een forse schadepost voor het bloemencorso.

Het bloemencorso van Sint Jansklooster heeft daarom, met haar status van beeldbepalend evenement in Overijssel, aanspraak gemaakt op de subsidieregeling voor tegemoetkoming van culturele instellingen en festivals, waarmee de geleden inkomsten derving als gevolg van Corona kon worden vergoed. De organiserende Christelijke Oranjevereniging kan met behulp van deze subsidie haar deelnemende corsogroepen volledig compenseren voor alle niet geleverde dahlia’s.

Door deze bijdrage kunnen de groepen hun opbrengsten van de dahliaoogst in de toekomst optimaliseren. Hier profiteren dan ook enkele andere regionale evenementen van, omdat Sint Jansklooster bijvoorbeeld het corso van Frederiksoord en de Gondelvaart in Belt Schutsloot ook van dahlia’s voorziet. Daarbij is er ook een heel goede samenwerking met de bloemencommissie van het corso van Vollenhove.

Voorzitter Alfred Boes van de Bloemencommissie Sint Jansklooster is ontzettend blij met de bijdrage. ‘De groepen hebben toch een behoorlijke schadepost gehad en dat wordt op deze manier helemaal goed gemaakt. Alle corsogroepen kunnen hiermee voor het komende jaar toch de dahliateelt weer actief oppakken. Ook de groepen die minder actief waren in deze discipline.’

Volgens COV-voorzitter Hoege Heetebrij is de dahliahandel met ander corso’s een essentiële  inkomstenbron voor de bouwgroepen en daarmee dus voor hun continuïteit. ‘Als immaterieel erfgoed hebben we als organisatie ook de plicht om de borging van ons evenement te garanderen en dan is dit weer een forse steun in de rug van onze deelnemers.’