Corso Sint Jansklooster gaat vooralsnog door

Het Corso Sint Jansklooster heeft vooralsnog besloten om het evenement op de agenda te laten staan voor vrijdag 20 en zaterdag 21 augustus 2021.

De organiserende Christelijke Oranjevereniging heeft uitgebreid overleg gevoerd met alle betrokken partijen zoals de gemeente Steenwijkerland, provincie Overijssel, Veiligheidsregio IJsselland, de bloemencommissie en de deelnemende corsogroepen. Vanuit deze gesprekken is de conclusie getrokken dat het evenement voorlopig nog gewoon doorgang kan vinden. Een definitieve beslissing volgt op 1 juni.

Volgens voorzitter Hoege Heetebrij is het organiseren van een evenement in augustus tot nu toe ook nog geen punt van discussie geweest: “Wij hebben vanuit de Rijksoverheid begrepen dat er normaal gesproken vanaf 1 juli voldoende mensen gevaccineerd zijn, waardoor evenementen na deze datum gewoon georganiseerd kunnen worden.”
De gemeente Steenwijkerland neemt tot 5 mei geen vergunningsaanvragen van evenementen in behandeling. Toch heeft Steenwijkerland in overleg met de Veiligheidsregio geadviseerd om de voorbereidingen voor het Corso wel op te starten.

“We hebben echter wel moeten afwegen of er voldoende tijd is om de corsowagens te bouwen. Normaal gesproken begint de bouw van de wagens namelijk al in mei. De bouwers moeten dit jaar, door alle beperkingen en dus het risico op besmetting, veel later beginnen en dienen dus in een kortere periode hun creaties te bouwen. Echter hebben alle corsogroepen unaniem aangegeven dat ze toch maximaal hun creativiteit gaan aanwenden om een prachtig corso op de weg te zetten”, vertelt de COV-voorzitter.

Volgens Heetebrij zullen de meeste groepen er wellicht voor kiezen om op een iets kleinere schaal te bouwen, ook omdat niet helemaal duidelijk is hoeveel dahlia’s er half augustus in Nederland beschikbaar zijn. Dit omdat al diverse corso’s hun evenement wellicht wel gaan annuleren of al geannuleerd hebben. Er zijn nog twee van de twaalf groepen die nog ruggenspraak met hun achterban willen houden voordat ze een besluit nemen in welke vorm men wil deelnemen.

Op de vraag waarom Sint Jansklooster wellicht een uitzondering in corsoland is, stelt Heetebrij: “Wij zitten in een positie waarbij ons hele dorp vrijwilliger van het Corso. In totaal willen dus 2500 mensen héél graag dat ons evenement doorgaat. Ik denk niet dat er veel evenementen in Nederland te vinden zijn met 2500 actieve vrijwilligers. Dus daar zijn we uniek in. Daarnaast hebben we ook veel profijt van lokale ondernemers die bijvoorbeeld bouwlocaties beschikbaar stellen. Dankzij goed overleg met de overheid en een groot leger aan vrijwilligers, hebben we hier dus nog alle seinen op groen staan voor Corso Sint Jansklooster 2021.