‘Verplaatsen jeugdcorso heeft veel voordelen’

Christelijke Oranjevereniging Sint Jansklooster (COV) overweegt het jeugdcorso te verplaatsen naar de derde zaterdag van september. Daarmee zou het jeugdcorso een impuls krijgen die ook doorwerkt in het ‘grote’ bloemencorso. “Op deze manier groeien jeugdgroepen eerder door tot wagenbouwgroep”, denkt het COV.

De animo voor het jeugdcorso neemt de laatste jaren sterk af. “Dat komt omdat kinderen en jongeren graag bij de grote wagens willen helpen. Ook volwassenen hebben geen tijd om een handje te helpen. Ook zie je dat kinderen inspiratie krijgen van het echte corso. Daarna zie je ineens veel ‘dozenwagens’ op straat.”

Vandaar de gedachte om het jeugdcorso te verplaatsen, zodat het evenement profiteert van die ‘inspiratie’. Bovendien verwacht de COV in september meer bezoekers. “Wagenbouwers hebben nu soms geen tijd om het jeugdcorso te bekijken omdat ze hartstikke druk zijn met de laatste voorbereidingen op het corso. Als je het jeugdcorso verplaatst, is dat niet meer het geval. Bovendien: het bouwproces voor het grote corso wordt op deze manier niet meer onderbroken. Mensen blijven immers op de bouwlocatie.”

COV wil vooral de doorstroming naar het Bloemencorso stimuleren. Daarom wil de organisatie verschillende categorieën invoeren, van kleine creaties (een skelter met dahlia’s) tot wagens van behoorlijke omvang. “Die laatste categorie stroomt dan makkelijker door. Als nu een wagenbouwgroep stopt, is er geen jeugdgroep die dat kan opvangen. Uiteindelijk is dat natuurlijk een gevaar voor ons corso.”

COV moet ook vanuit de lijst voor Immaterieel Erfgoed werken aan de toekomst van het corso. Leden moeten zich uitspreken voor de verplaatsing van het jeugdcorso. Dat gebeurt op de ledenvergadering van 10 november. COV hoopt dat veel leden zich dan achter de nieuwe plek op de agenda scharen.