Onder de indruk van de saamhorigheid

Omroep Max maakt rondgang langs corsogroepen

De twaalf corsogroepen van Bloemencorso Sint Jansklooster gaan de spannendste uren van de voorbereiding in: krijgen ze de wagen op tijd klaar en zijn er voldoende bloemen? Morgenochtend moet blijken of alle groepen daarin geslaagd zijn. Omroep Max maakte donderdag met een camerateam langs alle groepen om de voorbereidingen vast te leggen.

“Wat hier leuk aan is?”, herhaalt presentatrice Mascha de Rooij van de seniorenomroep de vraag. Ze kijkt uit over de indrukwekkende priklocatie van Fun Fun. Misschien wel honderd  mensen werken daar keihard aan het gereedmaken van de dahlia’s en natuurlijk de wagen. “Dit dus…al die mensen die hier samenwerken. Vrienden, familie, kennissen en zelfs toeristen. Dat maakt dit tot een prachtig evenement.”

Ze heeft de woorden nog niet uit de mond of een jongetje komt huilend de tent binnen. Gelukkig geen groot leed, maar een bijna ouderwetse bloedneus. De Rooij ontfermt zich over de kleuter die even later ook voor de camera’s mag vertellen wat hem zojuist is overkomen. Daarna praat De Rooij nog even met een van de groepsleden.

_MG_9067

Net als de andere groepen is het gebrek aan bloemen vermoedelijk een gespreksthema. Alles moet uit de kast worden getrokken om dat probleem op te lossen. Uiteindelijk komt dat ongetwijfeld weer voor elkaar. Ook bij Groep Hebbes die aan de Leeuwte haar 26e wagen bouwt. “We zijn maar een kleine groep en hebben ook relatief weinig jeugd. Daardoor is het altijd een race tegen de klok”, vertelt Luuk van der Linde.

Aanspraak op de Ereprijs maakt de groep vermoedelijk ook dit jaar niet, weet Cor Heetebrij. “We zijn ooit een keer als vierde geëindigd, maar dat is ondertussen lang geleden. Hebbes bouwt wagens voor de gezelligheid”, zegt Heetebrij, die desondanks hoopt dat de groep het beter doet dat vorig jaar. “Toen waren we laatste en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Ook al bouwen we voor de gezelligheid, een laatste plek is toch slikken.”

Eerst maar eens de wagen afkrijgen. En dan vier rond over het parcours. De middagrondgang begint vrijdag om 14.00 uur en het grootste verlichte corso van Europa om 20.30 uur. Een dag later is er tussen 12.00 en 16.00 uur het Corsofestival. Dan kunnen de dahliareuzen op het gemak en van dichtbij worden bekeken.

Kijk voor alle informatie op www.corsoklooster.nl