Maquettes corsogroepen maken veel indruk

Sint Jansklooster weet aan welke creaties de twaalf corsogroepen dit jaar bouwen. Tijdens de jaarlijkse presentatieavond toonden de groepen voor het eerst de maquettes van hun wagens. Dat gebeurde in een zeer goed gevulde feesttent. De presentatie was namelijk meteen de start van de feestweek in het dorp.

“Compliment aan iedereen dat alle ontwerpen opnieuw geheim zijn gebleven”, zegt COV-voorzitter Marten Heetebrij bij de dranghekken waar de maquettes na presentatie achter verdwijnen. Het publiek kan daar alle ontwerpen van dichtbij bekijken. Dat levert de nodige bewonderende blikken op, ook van Heetebrij zelf. “Kijk eens naar de detaillering van de maquettes…geweldig. Dit belooft weer veel voor het corso.”

“Alleen de maquettes zijn al kunst”, zegt een Zwolse fotograaf die voor de krant aanwezig is. Hij vindt de onderwerpen modern. De geur van oubolligheid raakt sowieso steeds meer van corso’s af. Dat de tent gevuld is met hoofdzakelijk jeugd bewijst dat ook. Onderwerpen als ‘trojan horse’ (computervirus) en Barista (koffiemachine) doen de rest. Ook zijn er wagens die teruggrijpen naar grote gebeurtenissen in het verleden, zoals de Watersnoodramp (groep Deurgoan) en de VOC-tijd (After Nero’s).

Winnaar van vorig jaar Olympia moet de fenomenale olifanten van Hannibal doen vergeten met Sterrenkijker, opnieuw een creatie met twee wagens. Aan de andere kant zijn de laagvliegers van afgelopen jaar van plan om posities te winnen. En met de gepresenteerde ontwerpen lijkt dat ook prima mogelijk. “Dit wordt weer een hele mooie editie”, concludeert Heetebrij, die ’s middags het corsocongres in Vollenhove bezocht. De grotere corso’s van Nederland tekenden daar een convenant om meer samen te werken.

Ondertussen is in Sint Jansklooster de feestweek losgebarsten. Voor het tweede jaar op rij is die losgekoppeld van het corso. Donderdag is er een grote familiedag, zaterdag het afsluitende feest en dinsdag belooft ook een hoogtepunt te worden met een toneelavond. Acteurs uit het dorp werken al enige tijd aan een stuk dat voor de nodige lachsalvo’s moet gaan zorgen. De voorstelling begint om 20.00 uur.

Kijk voor het volledige programma op www.corsoklooster.nl