Met de wagen ‘Geppetto’ kijkt corsogroep Kluitenberg nadrukkelijk naar de middenmoot. De laatste jaren bungelde de groep uit de Barsbeek in de lagere regionen van Bloemencorso Sint Jansklooster en daar willen ze wel eens weg. “Met deze wagen moet dat kunnen lukken. Dit is voor ons een hele uitdagende wagen waarin veel beweging zit”, zegt bouwer Rene Rook.
Het ontwerp van die wagen is van Patrick Kats uit Zwartsluis. Die was vorig jaar ook verantwoordelijk voor het winnende stekelvarken van Alliance. “Hij zei dat we als groep toe zijn aan dit type wagen. In het verleden hadden we veel vierkante wagens en daar stappen we nu echt vanaf. Pinokkio heeft veel beweging en daarna gebeurt er ook van alles met Gepetto, de maker van de bekende pop”, verraadt Rook iets over de wagen.
Rook woont zelf op dertig meter van de bouwplek. Hij is alleen daarom al zeer nauw betrokken bij het bouwproces. “Ja, ik ben hier elke avond. Ik ga vaak ‘even bij de wagen’ kijken. We liggen tot nu toe mooi op schema. De bedoeling is dat we zaterdag klaar zijn met het foam en ook een eind op de rit met het verven.”

Ook de figuranten van Kluitenberg oefenen volop voor het Bloemencorso.
En daarmee haalt de bouwer een belangrijk woord aan. Kluitenberg was lang de enige groep die het ontwerp niet verfde. “De oudere generatie was daarvan geen voorstander, maar als jeugd hebben we het er nu toch doorgedrukt. Vroeger werkten we nog met nummertjes op de vakken. Verven is veel handiger. En bovendien blijft de wagen mooier: het valt veel minder op als een dahlia loslaat.”
Ondanks de jeugdige inbreng is Kluitenberg een ervaren groep die al sinds 1971 wagens op het parcours brengt. Destijds richten drie broers de groep op en die noemden ze naar boerderij Kluitenberg. Veel oudgediende helpen nog steeds mee. En alle hulp is de komende week natuurlijk broodnodig. “Al was het maar omdat we nu best een ingewikkelde wagen hebben. We verwerken 180.000 bloemen. In het verleden zaten we regelmatig boven dat aantal, maar we hebben veel lastige hoekjes en gaatjes. Dat wordt nog een hele klus.”
En dat geldt misschien ook wel voor de ambitie om hogerop te komen, denkt Rook. “Het niveau van het corso blijft elk jaar stijgen. Wij zetten steeds twee stappen vooruit, maar andere groepen zetten er ook minimaal één vooruit. Desondanks komen we steeds dichterbij.”
Foto: Jan van Kleef