Het geheim van de blauwe dahlia

Blauwe dahlia’s bestaan niet, maar The After Nero’s hebben die kleur nodig voor hun corsowagen ‘Handelsgeest’. En dus klopten ze aan bij de collega’s van Fun Fun, die enkele jaren geleden voor het eerst blauwe dahlia’s introduceerden op het corso.

“We hebben blauw nodig voor de Nederlandse vlag”, vertelt Roel van Benthem op het dahliaveld van The After Nero’s. Daar staat ongeveer 10 procent van de bloemen die de groep nodig heeft voor de wagen. De rest komt de komende dagen uit andere corsodorpen uit Nederland en België. Ook daar zit geen blauw tussen. Daarom moest de groep plan b uit de kast halen. “Fun Fun heeft enkele jaren terug ook blauwe dahlia’s gebruikt. De banden met die groep zijn heel goed en daarom hebben we hun om het geheim van de smid gevraagd”, vertelt Van Benthem.

En dat geheim schuilt in het helpen van de natuur, blijkt een kilometer verderop. In de boerderij van de familie Van der Linde, ook lid van The After Nero’s, staan honderden papieren bekers opgesteld. Aan de rechterkant zijn de eerste blauwe dahlia’s al klaar. “We steken een roze dahlia in die bekers, waarin ecoline zit. Die trekt langzaam in de dahlia. Na twaalf uur zijn die, als het goed is, blauw”, legt Monique van der Linde uit.

De komende dagen moeten er nog veel blauwe dahlia’s ‘gekweekt’ worden. Monnikenwerk dat past bij de voorbereidingen op een corso, waarvoor kosten noch moeite worden gespaard.