De eerste dahlia’s zijn in Sint Jansklooster

De manege aan de Zuurbeek is op dinsdag- en woensdagavond het zenuwcentrum van het Bloemencorso Sint Jansklooster. Daar komen alle dahlia’s voor het evenement binnen die de corsogroepen vervolgens ophalen voor de bouw van de twaalf dahliareuzen die vrijdag meerijden tijdens het corso.

IMG_4116De Stichting Bloemencommissie Sint Jansklooster verzorgt deze enorme logistieke operatie. Wie denkt dat de dahlia’s alleen op de velden rondom Sint Jansklooster worden geplukt, komt namelijk bedrogen uit. De commissie importeert al sinds 1990 dahlia’s uit alle windstreken van Nederland. Vanwege de groei van het corso bleek de ‘eigen kweek’ rondom het dorp niet meer voldoende. De stichting staat los van de Christelijke Oranjevereniging Sint Jansklooster die het corso organiseert, al zijn de banden uiteraard nauw.

Overal rondom Sint Jansklooster werden dinsdag dahlia’s geplukt. Ook kwamen er bloemen uit onder meer Elim en Vollenhove binnen. Tezamen goed voor een derde deel van de dahlia’s die vrijdag nodig zijn. De rest arriveert woensdag vooral uit het zuiden van Nederland. In tegenstelling tot sommige andere jaren hoeven de corsogroepen niet bang te zijn dat de dahlia’s schaars zijn. De oogst is namelijk uitstekend.

En dat draagt ongetwijfeld weer bij aan de kwaliteit van het Bloemencorso Sint Jansklooster. De misschien wel duizend prikkers kunnen de komende dagen aan de slag: zorgen dat de enorme wagens uitgroeien tot echte dahliareuzen. De eerste rondgang is vrijdag om 14.00 uur, de verlichte avondeditie start 20.30 uur. Zaterdag staan de wagens opgesteld in het dorp voor het Corsofestival. Bezoekers kunnen ze dan op hun gemak en van dichtbij bekijken.