Corsokunst in de tent

Alsof inpakkunstenaar Christo aan het werk is….de argeloze voorbijganger vraagt zich momenteel ongetwijfeld af wat voor merkwaardige constructies er rondom Sint Jansklooster worden gebouwd. De kenner weet het antwoord: in dit soort bouwwerken groeien de dahliareuzen voor het Bloemencorso Sint Jansklooster op vrijdag 19 augustus.

De tentenbouw is een relatief nieuwe ontwikkeling onder de corsogroepen. Nadat enkele groepen begonnen met bouwen in de tent schakelden ook de andere groepen al snel om. Daardoor is er momenteel nog maar één groep die op een andere manier bouwt. De anderen kiezen voor de zekerheid van de tent: het weer heeft niet langer invloed op het bouwproces en de tent nodigt uit tot creaties met veel vrijheid. In loodsen moet immers altijd rekening worden gehouden met de plafondhoogte.

IMG_8843

In de tent op de foto bouwt Alliance overigens aan de opvolger van het winnende stekelvarken van de editie 20165. Omdat de groep ook nog eens voor de tiende keer aan het corso deelneemt, wil de groep weer met iets bijzonders op het parcours verschijnen. Daardoor duurde de keuze voor een ontwerp dit jaar lang. De verwachtingen zijn immers na een zege hoog gespannen. “We hebben toch weer iets gevonden wat nog nooit is vertoond. Met ‘dolgedraaid’ gaan we voor veel beweging. Meerdere koppen op de wagen bewegen. We halen denk ik alles uit onze mogelijkheden, al schuilt daarin ook een risico: je moet altijd maar afwachten of iets echt lukt…”, vertelt ontwerper Patrick Katz.

Met de fenomenale wagen van vorig jaar bewijzen Katz en Alliance dat ze veel in hun mars hebben. Op 19 augustus moet blijken waar dat dit keer goed voor is. De concurrentie is ongetwijfeld weer hevig. Overal rond Sint Jansklooster zijn de bouwers aan de laatste fase van het bouwproces begonnen. De laatste dagen voor het evenement krijgen ze hulp van meer dan duizend mensen die de dahlia’s op de wagens brengen.

Kijk op www.corsoklooster.nl voor alle informatie over het evenement.