Corso Sint Jansklooster teleurgesteld over nieuwe afwijzing provincie

Christelijke Oranjevereniging Sint Jansklooster (COV) is teleurgesteld dat de provincie Overijssel het evenement ook na een bezwaarprocedure niet aanmerkt als ‘beeldbepalend evenement’. Dat gebeurt vooral omdat in de aanvraag informatie ontbrak die de provincie als belangrijk beschouwt.  

Provincie Overijssel selecteerde vorig jaar een aantal evenementen in Overijssel en ondersteunt die financieel omdat ze beeldbepalend zouden zijn. Daarbij zaten geen evenementen uit de Kop van Overijssel. Corso Sint Jansklooster werd afgewezen omdat het vooral een lokaal en regionaal evenement zou zijn dat ook geen internationale bezoekers zou trekken.

COV maakte bezwaar tegen de afwijzing omdat de argumenten niet klopten. Bezoekers komen juist uit het hele land en ook over de grenzen. Na de bezwaarprocedure concludeert de provincie dat het corso inderdaad een bovenregionaal evenement is. Terugdraaien van het genomen besluit zou echter niet kunnen. “Nieuwe informatie uit de bezwaarprocedure kunnen wij niet meer meenemen. De aanvraag voldoet niet aan alle criteria…”, schrijft de provincie aan de COV.

Volgens de adviescommissie had het corso het concept en de programmering in de aanvraag verder moeten uitwerken. Sint Jansklooster heeft het evenement omschreven als een competitie van artisticiteit, originaliteit, theater, kleur en vorm. Dat is voor de provincie te weinig uitgewerkt.

De provincie schrijft ook dat Corso Sint Jansklooster verder aan alle criteria van een ‘beeldbepalend evenement voldoet’. “Wij worden dus afgewezen op ontbrekende details in de aanvraag en niet op het evenement”, concludeert COV-voorzitter Marten Heetebrij. COV vindt de argumentatie van de provincie nog steeds niet sterk. Belangrijke criteria als media-aandacht en bezoekersaantallen wegen blijkbaar minder zwaar, terwijl het corso op die punten veel beter scoort dan evenementen die wel op de lijst staan.

Corso Sint Jansklooster staat elke derde vrijdag van augustus op de kalender en geldt als een van de grootste corso’s van de wereld.