Bloemencorso Sint Jansklooster gaat alsnog voor ‘toonaangevende’ status

Bloemencorso Sint Jansklooster wil alsnog op de lijst van ‘toonaangevende evenementen’ van de provincie Overijssel geplaatst worden. Een speciale commissie adviseerde de provincie om het corso daar niet op te plaatsen. Volgens de organiserende Christelijke Oranjevereniging Sint Jansklooster (COV) zijn de argumenten nergens op gebaseerd.

Dat het corso niet op de lijst staat, wekte in Sint Jansklooster al veel verbazing. Toen later per brief de argumentatie kwam, werd die verbazing nog veel groter. Volgens COV hebben de commissieleden een totaal verkeerd beeld van het evenement. “De commissie stelt dat de bezoekers van het corso uit het dorp en de directe omgeving komen. Dat klopt niet. Uit onze cijfers blijkt dat verreweg het grootste deel van buiten de regio komt. Er komen via georganiseerde busreizen Duitsers en Belgen naar het corso, terwijl we in toenemende mate ook Aziatische bezoekers mogen verwelkomen”, aldus de COV.

Een ander punt dat de commissie aanvoert is dat vernieuwing wordt gemist en dat een corso vooral een ‘traditie’ is. ‘Een totaal afwijkend beeld van de werkelijkheid’, vindt Sint Jansklooster. “Wellicht associëren de commissieleden ons met bloemencorso’s zoals die van Aalsmeer of de Bollenstreek. Ons bloemencorso is echter totaal anders van samenstelling. Wij zijn bijzonder innovatief op het gebied van artisticiteit, techniek en theater. Ons corso behoort qua omvang tot de top drie van Europa.”

COV wijst ook op de grote media-aandacht voor het bloemencorso. Dat krijgt al drie jaar achter elkaar aandacht op de landelijke televisie. “Buro Respons plaatst ons al jarenlang in de top 50 van evenementen die veel aandacht krijgen. Daarop staan maar een paar evenementen uit Overijssel en wij worden hoger gewaardeerd dan de meeste evenementen die u wel heeft aangewezen als beeldbepalend”, stelt COV.

De corso-organisatie hoopt dat Gedeputeerde Staten het evenement alsnog op de lijst wil plaatsen. “Gedeputeerden en de commissaris van de Koning bezochten de afgelopen jaren het corso. Zij moeten na ons bezwaar beseffen dat het advies van de commissie totaal onjuist was”, aldus de COV, die er op wijst dat de aanvraag voor plaatsing op de lijst was gedaan met marketingorganisatie WaterReijk van Marketing Oost en dat er geen enkel evenement uit de Kop van Overijssel op de lijst staan.