Bloemencorso Klooster is immaterieel erfgoed

Bloemencorso Sint Jansklooster staat op de nationale lijst voor immaterieel cultureel erfgoed. Dat maakte voorzitter Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) vrijdag bekend tijdens de presentatieavond van het Bloemencorso. Samen met de andere Nederlandse corso’s hoopt Sint Jansklooster op de werelderfgoed van Unesco te geraken. “De kans dat het lukt is best groot”, stelde Strouken vrijdag.
Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen moet later dit jaar een keuze maken welk Nederlands cultureel erfgoed kans maakt op de internationale lijst. Daarna moeten andere landen bepalen of dit inderdaad op die lijst komt. “Voordat we dat weten zijn we minimaal twee bloemencorso’s verder”, zegt Strouken, die onder de indruk was van de vele jongeren in de zaal. “Meestal is het actief betrekken van jeugd het knelpunt voor veel evenementen. Dat is hier absoluut niet het geval.”
Met de plaatsing op de lijst heeft de gemeente Steenwijkerland de taak om het Bloemencorso optimaal te ondersteunen. Aan de nieuwe wethouder Jacques Wagteveld zal dat niet liggen, zei hij vrijdag. “Het is enorm wat dit dorp ieder jaar tot stand brengt. Prachtig dat het evenement dit jaar ook op de landelijke televisie is. Dat is een opsteker voor de hele gemeente”, aldus Wagteveld, die zich onder de indruk toonde van de maquettes die de corsogroepen presenteerden.
Dat was ook Jan Konter uit Vollenhove, die als eenkoppige jury mocht bepalen welke groep de beste maquette heeft. Daarvoor is een nieuwe prijs in het leven geroepen. De presentatieavond was sowieso anders van opzet dan andere jaren. Wiljan van der Linde had speciaal voor deze avond filmpjes met sponsoren en corsogroepen gemaakt. Pas na de pauze konden de aanwezigen de maquettes bekijken en tegelijkertijd deelnemen aan een pool waarbij ze de winnaar van het corso moeten voorspellen.
Jurylid Konter bepaalde dat The Next daarvoor een groot kanshebber is. De groep wint met hun weergave van een ganzenvlucht de maquetteprijs voor Symboliek en the After Nero’s. Konter is ervan overtuigd dat het corso van 2014 van hoge kwaliteit zal zijn. Daarover waren alle aanwezigen het vrijdag wel eens. “Laten we zorgen dat Nederland via Omroep Max een corso ziet waarop we zelf heel trots zijn”, vatte presentator en pr-man van het corso Wim Odink de meningen samen.
Tijdens de presentatieavond waren ook de sponsoren Tamek en Interfloor aanwezig. Directeuren Driek de Goed een Lens Nekeman wezen op de grote promotionele waarde van
het corso. Daarom sponsoren zei het corso al jarenlang. Kijk voor alle informatie over het evenement op www.corsoklooster.nl
Bekijk de onderwerpen voor 2014!
IMG_8057