‘Barista’ Ron de Wit adviseert corsogroep GAOS

Ron de Wit uit Wijhe heeft nog nooit een corso meegemaakt, maar staat vrijdag bovenop de wagen van corsogroep GAOS. Dat is logischer dan het lijkt: GAOS komt op het parcours met de wagen ‘Barista’ en dat is het beroep dat De Wit in het dagelijks leven uitoefent. De koffiekenner vertelt daarom vrijdag vanaf de wagen alles over koffie.

“Het is dus geen merk?”, vraagt iemand die donderdagmiddag net als De Wit dahlia’s gereed maakt voor de wagen. Barista mag dan klinken als de naam voor een duur koffiezetapparaat, maar het is de benaming voor een koffiekenner. “Eigenlijk een vrij beroep, maar je kunt er net als ik opleidingen voor volgen. Ik geef trainingen in koffie zetten en adviseer de horeca over machines en koffiezetten, passend bij hun budget. Dat doe ik in Nederland, maar dit voorjaar heb ik ook een training in Bangkok gegeven”, legt De Wit uit, die met zijn Ron’s Coffee zelfstandig ondernemer is.

Een klant uit Vollenhove, café De Doppe, tagde hem in een Facebookbericht van corsogroep GAOS. Die zocht een adviseur die de finesses van het koffiezetten wilde vertellen, zodat die in de wagen verwerkt konden worden. “Wist ik veel dat het een evenement is waarop 25.000 man afkomen…”, lacht De Wit, die ondertussen regelmatig bij Gaos is geweest. Op zijn advies zijn onder meer de bonen op de wagen aangepast.

“Het leek me logisch dat ik vandaag ook kom helpen”, zegt De Wit, terwijl hij spijkertjes aan de dahlia’s bevestigt. Het werk dat donderdag honderden vrijwilligers uitvoeren. Morgen heeft hij een taak die meer bij zijn specialisme past. “Ik sta voorop de wagen en vertel steeds het verhaal achter koffie zetten. Andere figuranten gaan ook echt koffie uitdelen…”, verklapt De Wit een deel van het verhaal achter de wagen.

Over hoe de koffie op de bouwlocatie van GAOS smaakt, kan De Wit donderdagmiddag nog niks zeggen. Die moet nog worden geserveerd namelijk. “Maar het is wel even tijd voor een rookpauze…”, lacht De Wit. Daarna wachten nog tienduizenden dahlia’s die op de wagen moeten worden aangebracht.