Alliance verrassende winnaar Bloemencorso

Alliance heeft verrassend het Bloemencorso Sint Jansklooster gewonnen. De jury verkoos het gigantische stekelvarken (Stekelig) boven traditionele toppers als Fun Fun, The Next en Olympia die de plekken twee tot vier innamen. Dat maakte Rabobank-topman Hutten voor de avondrondgang bekend.

Ook dit jaar trok het corso weer tienduizenden bezoekers. Wie de grootte van het evenement wil zien, zou eigenlijk ook eens de avond voor het corso Sint Jansklooster moeten bezoeken. De bedrijvigheid in de bouwtenten rondom het dorp is indrukwekkend. Overal werken vele tientallen mensen aan de laatste finesses van de corsowagens. En die arbeid gaat tot in de hele late uurtjes door. Hoewel de eerste wagen dit keer (Hebbes) al ver voor middernacht klaar was, gingen andere wagenbouwers tot in de vroege ochtend door.

Foto: Wilko Visscher

Foto: Wilko Visscher

En dan volgt de altijd moeizame tocht richting het parcours. In het dorp hangt al vroeg een opgewonden sfeer. De eerste blikken op de wagens zijn onbetaalbaar. Langzaam vult Sint Jansklooster met bezoekers van heinde en verre. Van Heetveld tot China aan toe. Alle bezoekers maakten dit jaar een primeur mee: de dahliareuzen kwamen van drie kanten het parcours op. Dat bleek een schot in de roos. “Binnen twintig minuten was het hele parcours gevuld met wagens. Perfect. Helaas zorgde een technisch mankement toch nog voor oponthoud”, aldus voorzitter Marten Heetebrij van de organiserende Christelijke Oranjevereniging Sint Jansklooster.

Desondanks zagen de duizenden toeschouwers weer een mooi en afwisselend corso. Rondom de wagen van After Nero’s (Fans) klonk stevige rock, PODB De Brekers koos bij De Bevrijding uiteraard voor muziek uit de jaren veertig. De grote groep figuranten die het einde van de oorlog vierde, maakte indruk. En dat gold ook voor de corsogroepen die voor dierenthema’s kozen, zoals het winnende stekelvarken van Alliance, Verscholen van The Next en Verstrikt van Symboliek. Bijzonder waren ook de ‘geverfde’ blauwe dahlia’s die Fun Fun gebruikte.

Wie het corso heeft gemist of de hoogtepunten nog eens wil bekijken, kan komende zaterdag (29 augustus) terecht bij Omroep Max (17.05 uur). Morgenmiddag (zaterdag) staan de dahliareuzen bovendien nog opgesteld in de straten van Sint Jansklooster.